Zunanje okenske žaluzije za učinkovito upravljanje s svetlobo in še veliko več

Zunanje okenske žaluzije so nepogrešljiv in čedalje bolj priljubljen element sodobne arhitekture, ki ne izboljšuje zgolj estetski videz stavb, temveč prinaša tudi številne funkcionalne prednosti. Predstavljajo izjemno koristno in vsestransko rešitev za sodobne stavbe in stanovanjske objekte, ki izpolnjujejo potrebe ter pričakovanja tudi najbolj zahtevnih uporabnikov.
Zunanje okenske žaluzije za učinkovito upravljanje s svetlobo in še veliko več

Podometne zunanje žaluzije ali vidna različica pomenita veliko razliko v ceni

Za začetek je potrebno pojasniti, da je možno izbirati med različnimi izvedbami zunanjih okenskih žaluzij. Izbira med njimi lahko močno vpliva na končni finančni vložek, v grobem pa jih delimo na:

  • Podometne okenske žaluzije, ki so zasnovane tako, da se namestijo neposredno pod fasado. Ta pristop omogoča, da so skoraj nevidne, ko so dvignjene, s čimer se ohranja estetska celovitost fasade. To je še posebej pomembno pri projektih, kjer je arhitekturni izgled ključnega pomena. Primerne so predvsem za novogradnje ali obsežne renovacije, kjer je možno načrtovanje vgradnje v zgodnji fazi. Zaradi zahtevnejše namestitve jih običajno povezujemo z višjo ceno zunanjih žaluzij po m2.
  • Nadometne zunanje okenske žaluzije predstavljajo rešitev, ki je zaradi svoje prilagodljivosti primerna tako za novogradnje kot za obstoječe objekte. Namestijo se neposredno na fasado ali okenski okvir po zaključku fasadnih del, zaradi česar so vidne tudi, ko so dvignjene. Kljub temu, da ta pristop morda ne nudi enakih estetskih možnosti kot podometne zunanje žaluzije, ponuja veliko večjo fleksibilnost pri montaži in je pogosto bolj ekonomična izbira.

Cena zunanjih žaluzij po m2 se na dolgi rok vsekakor obrestuje

Zunanje okenske žaluzije so pregradni elementi, ki se namestijo na zunanjo stran oken in služijo predvsem za regulacijo svetlobe, pa tudi toplote. Sestavljene so iz vodoravnih lamel, ki so običajno iz aluminija, lesa ali umetnega materiala, in so pritrjena na vodila. Njihova naloga je prilagajanje naklona, kar omogoča natančno kontrolo nad količino svetlobe, ki vstopa v notranjost prostora. Ta funkcionalnost dopušča optimalno izkoriščanje naravne svetlobe v različnih delih dneva in leta ter prispeva k energetski učinkovitosti stavbe. Pravilno nastavljene žaluzije lahko zmanjšajo prehod toplote skozi okna v poletnih mesecih, s čimer se zmanjša potreba po klimatizaciji prostorov, v zimskem času pa omogočajo boljšo izolacijo in s tem zmanjšujejo izgube toplote.

Cena zunanjih žaluzij po m2 je pomemben dejavnik pri odločanju za njihovo namestitev. Medtem ko se investicija na prvi pogled lahko zdi visoka, je pomembno razumeti, da so zunanje okenske žaluzije dolgoročna naložba, ki se vsekakor obrestuje. Z njihovo namestitvijo se namreč zmanjšajo izdatki ogrevanja in hlajenja prostora, kar lahko na dolgi rok zelo pomembno vpliva na celotne stroške vzdrževanja doma ali poslovnega prostora.

Končna cena zunanjih žaluzij po m2 je odvisna predvsem od izbranega materiala

Kot je bilo že zapisano, so lahko podometne zunanje žaluzije izdelane iz različnih materialov, kar igra ključno vlogo pri določanju končne cene:

  • Aluminijaste zunanje okenske žaluzije so med najbolj priljubljenimi možnostmi zaradi svoje vzdržljivosti, trdnosti in estetskega videza. Cena teh žaluzij je običajno srednje visoka, vendar se lahko razlikuje glede na debelino aluminijastih lamel, vrsto premaza ter dodatne funkcije, kot so avtomatizacija ali dodatna zaščita pred vremenskimi vplivi. Kljub nekoliko višji ceni se na dolgi rok izkazujejo kot ekonomična izbira zaradi svoje dolgotrajne vzdržljivosti in odpornosti na vremenske pogoje.
  • Lesene podometne zunanje žaluzije nudijo naraven in topel videz ter so priljubljena izbira za tiste, ki iščejo estetsko privlačno rešitev. Njihova cena je običajno višja v primerjavi z drugimi materiali, saj les zahteva posebno obdelavo in vzdrževanje. Poleg tega je cena odvisna tudi od vrste lesa, ki se uporablja, ter od dodatnih premazov za zaščito pred vremenskimi vplivi. Kljub višji ceni so cenjene zaradi svoje edinstvene estetike in naravnega videza.
  • PVC in plastične žaluzije predstavljajo cenovno bolj dostopno možnost v primerjavi z aluminijastimi ali lesenimi. Njihove cene so običajno nižje zaradi nižjih proizvodnih stroškov materiala. Kljub temu pa se lahko cena razlikuje glede na kakovost materiala in dodatne funkcionalnosti, kot so UV-zaščita ali barvne možnosti. PVC in plastične žaluzije so lahko privlačna izbira za tiste, ki želijo prihraniti pri stroških, vendar pa je treba upoštevati, da so lahko manj vzdržljive in občutljivejše na vremenske vplive v primerjavi z drugimi materiali.

Cena zunanjih žaluzij po m2 je odvisna predvsem od izbranega materiala, pri čemer vsak prinaša svoje edinstvene lastnosti in prednosti. Razumevanje razlik med njimi je ključno za pravilno odločitev pri nakupu, pri čemer je potrebno upoštevati tako ceno kot tudi kakovost, estetiko in trajnost izbranega materiala. Pomembno je, da se odločimo za material, ki najbolje ustreza specifičnim potrebam, okolju in zahtevam projekta, kar bo zagotovilo dolgoročno zadovoljstvo.

Podometne zunanje žaluzije med drugim zagotavljajo zasebnost

Poleg regulacije svetlobe in toplote, učinkovito preprečujejo neposreden pogled v notranjost prostora, kar daje občutek zasebnosti in varnosti v domu ali pisarni. Z zapiranjem lamel lahko reguliramo stopnjo zasebnosti glede na želje, kar ponuja prilagodljivo uporabo v različnih situacijah. Hkrati omogočajo tudi neoviran pogled navzven, kar je še posebej koristno v urbanem okolju, kjer je prisotna visoka gostota gradnje in prisotnost številnih sosednjih objektov.

Pri tem je potrebno poudariti, da je na voljo širok spekter dizajnov, barv in materialov, ki omogočajo estetsko vključitev žaluzij v celotno arhitekturno zasnovo stavbe. Pravilna izbira lahko dopolni estetiko objekta in pomembno prispeva k celovitemu videzu.


Nazaj na seznam

Dekor senčila d.o.o. Ljubljana

Dekor senčila d.o.o. Ljubljana
Razstavni salon in proizvodnja
Pod Hruševco 17
1360 Vrhnika

Tel.: 01/755 47 88
Gsm: 051/633 740
E-pošta: info@dekor-sencila.si