Senčila za strešna okna poskrbijo za dobro klimo bivalnega prostora

Senčila za strešna okna lahko dandanes opazimo v vse več domovih, saj so postala priljubljena predvsem zaradi svoje uporabne funkcije, hkrati pa poskrbijo tudi za lep estetski element.
Senčila za strešna okna poskrbijo za dobro klimo bivalnega prostora

Z namestitvijo tovrstnih elementov namreč poskrbimo zlasti za senčenje notranjih prostorov, saj tako notranja kot tudi zunanja senčila preprečujejo vdor sončnih žarkov v notranjost prostora. Poleg tega z njimi dodatno toplotno izoliramo prostor, na ta način pa v njem ohranjamo ustrezno temperaturo in s tem ustvarjamo prijetno bivalno klimo. Kot že samo ime pove, so namenjena namestitvi na okna, ki so značilna po nekaterih specifikacijah, zato moramo biti pri nakupu tovrstnih elementov pozorni.

Izbira senčil je dandanes velika, poleg zunanjih pa se pojavljajo tudi notranja senčila za okna. Razlika med obema je zlasti v načinu namestitve oziroma pritrditve na obstoječ stavbni element, toplotno izolacijskih lastnostih (vrsto izolacije pred mrazom in vročino) in stopnji zatemnitve.

Pri namestitvi tako ločimo med dvema osnovnima vrstama senčil, in sicer med notranjimi in zunanjimi. Čeprav je njuna vloga podobna, pa ju razlikujemo po nekaterih lastnostih, med drugim tudi estetski funkciji: medtem ko notranja opazovalcu načeloma niso vidna, pa zunanja predstavljajo tudi vedno večji estetski element, ki prispeva k sodobnemu videzu našega domovanja.

Upravljanje s svetlobo in toploto, ki prodira skozi strešno okno, je bistvenega pomena za zagotovitev udobja v prostoru. Tukaj pridejo na vrsto senčila za strešna okna, ki obstajajo kot zunanja ali notranja senčila. Senčila za strešna okna so obvezen dodatek, saj omogoča optimalno prilagajanje svetlobe in toplote, ki vstopa v prostor. S pravilno nameščenimi elementi tako preprečite pregrevanje prostora, zmanjšate bleščanje in hkrati tudi ohranjate zadostno mero zasebnosti.

Notranja senčila za strešna okna in njihove lastnosti

Glavna vloga notranjih elementov za zatemnitev prostora je podobna vlogi zunanjih, ta pa je predvsem v senčenju, dekoraciji in nenazadnje zmanjševanju toplotnih izgub. V kolikor namestimo notranja senčila, preprečimo prehod toplote iz prostora, kar je še posebej pomembno v hladnejših mesecih. Prav tako pa z njihovo uporabo povečamo toplotno izolacijo, poleti pa preprečimo vdor vročine v notranji prostor. Tako kot z zunanjimi tudi z notranjimi elementi zatemnimo prostor, kar je primarna funkcija. Spoznajmo nekaj glavnih lastnosti notranjih senčil za strešna okna:

  • Zaščita pred bleščanjem: Senčila za strešna okna imajo posebne premaze oz. filtre, ki zmanjšajo bleščanje zaradi sončne svetlobe. To pride še posebej prav v primerih, ko gledate televizijo ali opravljate delo za računalnikom. Zmanjšuje namreč moteče odboje svetlobe na zaslonih in zagotavlja udobno okolje.
  • Izolacija: notranja senčila za strešna okna pripomorejo k boljšemu ohranjanju temperature v prostoru. Plise zavese so namreč narejene iz posebnih materialov, kot so termo-reflektivni premazi ali zračni sloji, ki manjšajo izgubo toplote v hladnih mesecih ter preprečijo pregrevanje v poletnih mesecih. S tem poskrbijo za energetsko učinkovitost vašega doma.
  • Zvočna izolacija: materiali lahko absorbirajo tudi določeno mero zvoka oz. zmanjšajo prehod hrupa iz okolice v prostor in obratno.
  • Dekorativni element: notranja senčila za strešna okna nimajo le uporabne funkcije temveč tudi estetsko. Na voljo so v več barvah, materialih in vzorcih, kar vam omogoča uskladitev z ostalo opremo in celotnim slogom doma.

Plise zavese so najboljša izbira senčil za strešna okna

Ena izmed najpogostejših izbir za zatemnitev strešnega okna so plise zavese. Omogočajo prilagodljivost in hkrati stilsko dovršenost. Izdelane so iz mehkega in trajnega materiala, ki omogočajo zbiranje svetlobe na določenem mestu ali pa popolno zatemnitev prostora. Poleg tega so plise zavese enostavne za uporabo in ne zahtevajo posebnega vzdrževanja.

Ker pa so senčila za strešna okna malce bolj kompleksna, je za montažo plise zaves priporočljivo, da najamete strokovnjaka. Ta bo namreč poskrbel za pravilno namestitev, da vam bo element lahko služil še vrsto let.

Možna izbira senčil za strešna okna so tudi rolo komarniki

Rolo komarniki poleg preprečevanja vstopa žuželk in mrčesa v prostor omogočajo tudi dobro zračenje. Njihova primarna sicer ni zatemnitev prostora, vseeno pa v določenem odstotku poskrbijo tudi za to. Rolo komarniki so nameščeni na zunanjo stran okna in so enostavni za uporabo, saj delujejo na sistem zavijanja. Še naprednejša rešitev pa so integrirani rolo komarniki. Te so nameščeni med stekli okna in se z njimi povsem zlijejo, kar omogoča neovirano odpiranje in zapiranje okna. Integrirani rolo komarniki ponujajo zanesljivo zaščito pred insekti, hkrati pa ohranjajo estetski videz vašega doma.


Nazaj na seznam

Dekor senčila d.o.o. Ljubljana

Dekor senčila d.o.o. Ljubljana
Razstavni salon in proizvodnja
Pod Hruševco 17
1360 Vrhnika

Tel.: 01/755 47 88
Gsm: 051/633 740
E-pošta: info@dekor-sencila.si