Kako izbrati ustrezno zunanjo žaluzijo? - Vodič Dekor senčila

Zunanje žaluzije so učinkovita zaščita pred vročino. Izbirate lahko med različnimi sistemi, vrstami lamel, barvami in še več. Za vas smo pripravili Vodič Dekor senčila, ki vam bo v pomoč pri izbiri najustreznejših zunanjih žaluzij za vaše potrebe.
Kako izbrati ustrezno zunanjo žaluzijo? - Vodič Dekor senčila

Kazalo vsebin:


Zakaj izbrati zunanje žaluzije?

 • preprečujejo segrevanje steklenih površin in s tem notranjosti objekta
 • z naklonom lamel omogočajo izbiranje prave mere svetlobe in sence
 • omogočajo skrbno ravnanje in varčevanje z energijo
 • vizualno dopolnijo vaš objekt z modernim izgledom


Kater način vgradnje zunanjih žaluzij izbrati? Nadometno ali podometno?

Nadometna zunanja žaluzija
DESA-N

Je vaša fasada že dokončana ali v fazi prenove?

 • vidna maska žaluzije
 • vidna vodila; pritrjena čelno ali bočno
 • možnost integracije s komarniki

Podometna zunanja žaluzija
DESA-P

Prenavljate svojo fasado ali iščete zunanje žaluzije za novogradnjo?

 • maska žaluzije je vgrajena v fasado
 • vidna vodila
 • možnost integracije s komarniki

Podometna zunanja žaluzija
ADUT

Prenavljate svojo fasado ali iščete zunanje žaluzije za novogradnjo? Želite več? 

 • maska žaluzije je vgrajena v fasado
 • skrita (potopna) vodila
 • možnost integracije s komarniki

Je vaša fasada že dokončana? Nadometna žaluzija DESA-N je primerna za vgradnjo na obstoječe fasade ali renovacije, kjer podometna vgradnja ni možna. Maska in vodila so vidni in pritrjeni na obstoječo fasado. Prednost nadometne vgradnje je ta, da omogoča enostavno montažo in dostop za vzdrževanje ali servis.

Prenavljate svojo fasado ali iščete zunanje žaluzije za novogradnjo? Podometna žaluzija DESA-P je primerna za novogradnje in prenove fasad, kjer želite, da se omarica popolnoma skrije v fasado. Vodila žaluzij bodo vidna. Pri tem je omarica dodatno izolirana, da preprečuje toplotne izgube.

Prenavljate svojo fasado ali iščete zunanje žaluzije za novogradnjo? Želite več? Podometna zunanja žaluzija ADUT je primerna za novogradnje in sanacije ter posrkbi za dovršen videz fasade. Maska žaluzije in vodila so prekrita oziroma potopljena v fasado. Izbirate lahko med tremi tipi utopnih vodil ADUT.


Za popoln videz fasade izberite potopna vodila. Katera izbrati?

Za vse, ki želite od zunanjih žaluzij več kot le zaščito, ponujamo možnost izbire potopnih vodil podometnega sistema ADUT. Prednost tega sistema je, da so omarica in vodila popolnoma skrita v fasado. Slednje prispeva k izpopolnjenemu izgledu vašega objekta, saj se zunanje žaluzije takorekoč zlijejo s fasado. 

Izbirate lahko med 3 sistemi potopnih vodil:

Adut F

Utopna vodila vgrajena v nosilni profil, ki je obdelan s fasado.

 • omarico in nosilni alu profil sta vgrajena pred izdelavo fasade
 • fasader nosilni alu profil izolira in finalno obdela s fasado z leve in desne strani vodil
 • po končani fasadi se žaluzija samo še vstavi
 • omogoča natančno postavitev vodil v dveh različnih distancah od okna

Adut S

Utopna vodila v stirodur izvedbi.

 • Pred izdelavo fasade vgradimo omarico žaluzij in dobavimo stirodut špalete z alu kanalom za vodila
 • stirodur špalete vgradi fasader
 • po končani fasado se žaluzija samo še vstavi
 • omoča različno distanco vodil od okna in je zato primerna tudi za objekte, kjer vgradnja žaluzij ni bila predhodno načrtovana

Adut A

Utopna vodila z alu razširitvijo.

 • žaluzija se lahko vgradi istočasno z oknom ali naknadno
 • površina med vodili in okenskim okvirjem je pokrita z alu razširitvijo, ostala špaleta je obdelana s fasado

V čem se razlikujejo vrste lamel za zunanje žaluzije?

Lamele se razlikujejo v obliki, tehničnih lastnostih, stopnji zatemnilnosti in ceni. Izbirate lahko med 4 tipi lamel za zunanje žaluzije.

Lamela S90

Lamele S90 so lamele s sodobno obliko in boljšimi lastnostmi. V primerjavi z nekaterimi drugimi lamelami, se lamele S90 obračajo do 110-stopinj. V polodprtem položaju zagotavljajo pravo razmerje med senco in svetlobo, saj ustvarijo mehko svetlobo, ki se enakomerno porazdeli po prostoru. V zaprtem položaju pa nudijo večjo stopnjo zatemnitve. Zaradi oblike v črki S zagotavljajo boljše odtekanje vode in lažje čiščenje. V vsako lamelo je tudi vstavljena guma za tišje zapiranje. V vetrovnih razmerah nudi boljšo stabilnost, saj je vsaka lamela vpeta na petih točkah.

Lamela Z90

Lamele Z90 imajo s strani obliko črke Z, kar nudi večjo stopnjo zatemnitve. V vsako lamelo je vstavljena guma za tišje zapiranje. Ker je vsaka lamela vpeta na petih točkah, nudi boljšo stabilnost v vetrovnih razmerah.

Lamela C80

Standardna lamela C80 ima s strani obliko črke C, ki zagotavlja trdnost, dobro odtekanje vode in lažje čiščenje. Zaobljena oblika ustvarja mehak videz zunanjih žaluzij. Prekrite lamele nudijo optimalno svetlobo. 

Lamela T80

Lamela ima tehnični videz z jasnimi linijami. Paket zložene žaluzije je nižji, kot pri ostalih tipih lamel.

Video: Primerjava med lamelama S90 in C80

Lamela S90 je novodobna lamela z izboljšanimi tehničnimi lastnostmi. V tem kratkem filmu vam predstavimo razliko med lamelo S90 in standardno lamelo C80. Razlika ni samo v obliki, temveč tudi v stopnji zatemnitve, stabilnosti in svetlobi:


Načini upravljanja zunanjih žaluzij

Zunanje žaluzije upravljamo ročno s pomočjo monokomandne palice. Za lažje upravljanje žaluzij večjih oblik, pa je priporočljiva izbira motornega upravljanja na stikalo ali daljinec, saj le ta omogoča sinhrono dvigovanje in spuščanje.

Nasvet: Pri izbiri vrste upravljanja zunanjih žaluzij razmislite o svojih pričakovanjih in osebnih željah. Investicija v zunanje žaluzije je tudi dolgoročna naložba v udobje, saj jih boste uporabljali pogosto. Izberite si rešitev, ki vam bo olajšala vsakodnevna opravila in ki jo boste z veseljem uporabljali.  

Pri načrtovanju novogradenj se vse pogosteje pojavljajo tudi zamisli o tako imenovanih "pametnih domovih", kjer so tudi senčila del optimiziranega upravljanja. Zunanje žaluzije in ostala senčila lahko tako upravljate tudi s pomočjo pametnih naprav (npr. mobilni telefon, tablica). 

Vas zanima več o avtomatizaciji senčil? Oglejte si film o pametnih hišah, kjer smo montirali naše zunanje žaluzije:


Kolekcija barv za zunanje žaluzije

Lamele, maske, vodila in zaključne letve so izdelane iz prašno barvanega aluminija, zato barva ne bledi in ne potrebuje ponovnega barvanja. V kolekciji je na voljo mnogo barv, ki zagotavljajo vizualno ujemanje z vsakim objektom.

Barve lamel zunanje žaluzije


Barve maske, vodil in zaključne letve za zunanje žaluzije

Barve palic za zunanje žaluzije


Ne pozabite na komarnike! Zakaj je pomembno, da v fazi montaže zunanjih žaluzij, razmislite tudi o komarnikih? 

Ob investiciji v zunanja senčila je smiselno razmisliti tudi o komarnikih, ki vam nudijo naravno in učinkovito zaščito pred mrčesom in komarji v poletnih mesecih ter miren spanec. 

Zakaj priporočamo istočasno vgradnjo zunanjih žaluzij in komarnikov?

 • nižji stroški vgradnje
 • prihranite na prostoru
 • zunanja žaluzija komarnikom nudi dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi
 • več možnosti za izbiro vrste komarnika

Nasvet: Tudi če se za vgradnjo komarnikov ne odločite nemúdoma, je priporočljivo, da že vnaprej razmislite, katere prostore bi v času visoke sezone komarjev in mrčesa želeli zračiti. Tako vam že na začetku masko za žaluzije ponudimo v dimenzijah, ki bodo omogočale naknadno vgradnjo komarnikov. V določenih primerih, v maski žaluzij enostavno ni dovolj prostora za integracijo komarnikov, kar vaše možnosti, za izbiro vrste komarnika, zelo omeji.


Kotni sestavi zunanjih žaluzij

Ponujamo vam dve rešitvi za senčenje kotnih spojev oken z različnimi vodili.

 1. Prekrivanje
 2. Lamela pod kotom 45-stopinj


So žaluzije primerne tudi za zapiranje balkonov, teras in nadstreškov?

Seveda! Ker zunanje žaluzije omogočajo regulacijo svetlobe in odlično zaščito pred soncem, so vrsto let bile najpogostejša izbira za zapiranje balkonov, nadstreškov in teras. So odlična in naravna zaščita pred soncem. Sistem prilagodimo tako, da je ta primeren za vgradnjo na balkone ali terase.

Vendar imamo za vas boljšo rešitev.

Danes strankam ponujamo veliko boljšo rešitev, ki ščiti pred soncem, dežjem in vetrom.

ZIP screen roloji so novodobno senčilo, ki ohranja pogled na okolico in zračnost. Screen platno je vpeto v vodila po principu zadrge in v primeru močnega vetra ne plapola ali povzroča hrupa. Platno je sestavljeno iz steklenih vlaken, ki vas ščitijo pred UV žarki, so vodoodbojna in se ne raztezajo ali krčijo ob spremembah temperatur. 

Vas zanima več? Oglejte si kratek predstavitveni film o screen platnih, kjer vam naš direktor Marko razloži, zakaj so screen rolo platna idealna za zapiranje balkonov, teras in nadstreškov:


Zunanje žaluzije za okna nepravilnih oblik

Za določena okna nepravilnih oblik lahko izdelamo zunanje žaluzije, ki so v celoti pomične. Pri nekaterih je možen delni pomik in uravnavanje naklona lamel. Preverite izvedljivost z našimi strokovnjaki!

Pošljite povpraševanje


Ste vedeli, da lahko zunanje žaluzije tudi kombinirate z roletami?

Kombinacija zunanjih krpan žaluzij in rolet ima veliko prednosti. V spalnih prostorih, kjer potrebujete popolno zatemnitev, je najbolj primerno zunanje senčilo roleta. V bivalnih prostorih, kjer se čez dan želite zaščititi pred soncem ali prostor izolirati pozimi, pa je bolj primerna izbira zunanjih žaluzij. Slednje vam omogočajo stopenjsko regulacijo sonca in učinkovito preprečujejo segrevanje steklenih površin

Pri tem lahko izberete ujemajočo se barvo rolet in zunanjih žaluzij, kar bo zagotovilo poenoten izgled vašega doma.


Potrebujete servis zunanjih žaluzij? 

Vam je neurje poškodovalo zunanje žaluzije? Potrebujete servis? Na dolgi rok garantiramo dobavljivost rezervnih delov in vam nudimo možnost servisa za vse naše zunanje žaluzije.

Za oceno stroška servisa zunanjih žaluzij nam pošljite povpraševanje z opisom težave, sliko in vašimi kontaktnimi podatki na info@dekor-sencila.si.

Za več informacij o tem, kako urgirati ob poškodbi zunanjih senčil po neurju si lahko preberete naš tematski članek.


Tehnični podatki zunanjih žaluzij

Kakšne so maksimalne dimenzije zunanjih žaluzij?

 • Max. višina: 400 cm
 • Max. širina: 400 cm
 • Max. m2: 9 m2 (možna je izdelava večje dimenzije brez garancije)

Kako debelo fasado moram imeti za podometno vgradnjo?

 • Minimalno 15 cm

Kako globoka je omarica zunanje žaluzije?

 • Odvisno od izbranega tipa lamele in morebitne vgradnje komarnikov; minimalno pa 12,5 cm.

Koliko prostora zavzame, ko so lamele žaluzij zložene v paket?

Višina žaluzije v cm Višina paketa zložene žaluzije v cm
S90 Z90 C80 T80
60

15

13 13
80
14 14
100
15 15
120
16 16
140 18
18 18
160
18,5 18,5
180
20 20
200
20,5 20,5
210 20


220
22 22
240 23
23 23
260
24 24
280
24,5 24,5
290 25


300
25 25
320
28,5 28,5
330 28


360
31,5 31,5
390 30


410-450
34,5 34,5


Oddajte povpraševanje

Izpolnite spodnje podatke in oddajte vaše povpraševanje.

Polja označena z * so obvezna!


Izberite datoteko ...
DEKOR SENČILA d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da lahko Dekor senčila d.o.o., kot upravljalec spletnega mesta obdeluje zgoraj vnsene podatke, da bi ugotovil moje zanimanje za izdelke, storitve in druge rešitve omenjenega podjetja ter me glede njih kontaktira po elektronski pošti ali telefonu. Preberite več v Pravilnik o zasebnosti

Nazaj na seznam

Dekor senčila d.o.o. Ljubljana

Dekor senčila d.o.o. Ljubljana
Razstavni salon in proizvodnja
Pod Hruševco 17
1360 Vrhnika

Tel.: 01/755 47 88
Gsm: 051/633 740
E-pošta: info@dekor-sencila.si