Kako izbrati roleto? - Vodič Dekor senčila

Rolete so trajna, učinkovita in cenovno ugodna zaščita za vaš dom. V pomoč pri izbiri rolet, smo vam pripravili vodič "Kako izbrati rolete?". Predstavili vam bomo razlike med različnimi tipi rolet, ALU in PVC lamelo, motornim in ročnim pogonom in še več.
Kako izbrati roleto? - Vodič Dekor senčila
Kazalo vsebin


Katero vrsto rolet izbrati za svoj objekt?

Predokenske rolete so primerne za novogradnje in obnove obstoječih objektov, saj je omarica z vodili vidna in nameščena na zunanjo stran okna. Podometne rolete so primerne za vgradnjo na zunanji okvir okna, pred nanosom fasade. Torej rolete izbirate glede na to v kakšni fazi je vaš objekt:

 • Je vaša fasada že zaključena? Izberete lahko samo predokenske rolete.
 • Je vaš dom še v gradnji? Izbirate lahko med: podometnimi roletami ali nadokenskimi roletami.

Predokenske rolete

Imate zaključeno fasado?


Montaža predokenskih rolet je mogoča kadarkoli in jih ni potrebno predhodno načrtovati. Roletna omarica je montirana neposredno na fasado, kar omogoča enostaven dostop v primeru vzdrževanja in servisiranja.

Podometne rolete

Prenavljate fasado ali iščete senčilo za novogradnjo?

Podometne rolete je mogoče vgraditi preden je fasada zaključena. Omarica in roleta bosta tako skriti pod fasado in ne odvzemata dodatnega vidnega polja. Za popoln videz fasade je primerna podometna vgradnja.

Nadokenske rolete

Prenavljate fasado ali iščete senčilo za novogradnjo?

Nadokenske rolete se vgradijo istočasno z okni. Pri tem je omarica vidna z notranje strani in omogoča enostaven dostop do kasete v primeru potrebe po dodatnemu vzdrževanju ali servisu. Ta tip rolete nudi kvalitetno zaščito okna in visoko izolativnost, saj je omarica dodatno obložena z izolativnim materialom.

Oblike omaric

Predokenske rolete

Podometne rolete

Je možno izdelati tudi rolete nepravilnih oblik in rolete za strešna okna?

Rolete nepravilnih oblik

Imate okno okrogle, trikotne, šestkotne ali asimetrične oblike? Za okna nepravilnih oblik je možno izdelati poševne rolete pod koti od 0,5° do 45°. Cenovno so rolete nepravilnih oblik tudi do 3x dražje od standardne rolete. Rolete nepravilnih oblik se upravlja motorno na stikalo ali na daljinec.

Rolete za strešna okna

Strešna okna so velikokrat izpostavljena direktnemu pregrevanju in prispevajo k izgubam toplote pozimi. Tudi za strešna okna je mogoče izdelati rolete, ki jih lahko upravljate enostavno s pomočjo motornega pogona. Oblikovane so tako, da se sneg in deževnica na njej ne zadržujeta.

Iščete dodatno zaščito pred vlomilci? Izberite protivlomne rolete!

Vas skrbijo vlomilci? S protivlomnimi roletami se lahko dodatno zavarujete pred tatovi! Standardni sistem ima vgrajene varnostne vzmeti, ki otežujejo dvig rolete z zunanje strani. Dodatno stopnjo protivlomne zaščite pa lahko dosežemo z naslednjimi dodatki:

 • zapirala: enostavni zapahi oz. zapirala v zaključni letvi, ki jih ročno razmaknemo, ko je roleta v spodnjem položaju. Sistem se ne sme uporabljati na roletah s pogonom na elektromotor.
 • protivlomne vzmeti: protivlomne vzmeti so nameščene namesto jeklenih vzmeti. Sistem omogoča samodejno zaklepanje, ko jih spustimo v spodnji položaj (brez odpiranja oken in vsakokratnega ročnega zaklepanja). Protivlomne vzmeti se lahko samo na roletah s pogonom na monokomando ali elektromotor.


Zakaj je ALU lamela najboljša naložba v vašo roleto?

Rolete z alu lamelami so dražje, vendar razlika v ceni več kot odtehta razliko v kvaliteti. Aluminijaste lamele so polnjene s poliuretansko peno in so bistveno bolj odporne na vremenske razmere.

Druge prednosti ALU lamel so:

 • daljša življenjska doba
 • obstojnost barv
 • boljša zvočna izolativnost
 • protivlomna varnost tudi za večje širine oken

Načini upravljanja in kaj so prednosti motornega pogona rolet?

Pomembno je, da se o upravljanju rolet vprašate že pred začetkom gradnje, saj je izbiro motornega upravljanja potrebno upoštevati že v fazi načrtovanja objekta.

Izbirate lahko med ročnim in motornim upravljanjem rolet:

 • ročno upravljanje: standardno s poteznim trakom, z vrvico ali s kardansko palico.
 • motorno upravljanje: na tipko ali daljinec.

Pri našemu podjetju uporabljamo elektromotorje evropskega porekla in jamčimo njihovo vrhunsko kakovost z 2-letno garancijo. Elektromotorje odlikujeta tako zanesljivo delovanje, kot ugodna cena.

Nasvet: Pri izbiri vrste pogona razmislite o svojih pričakovanjih in osebnih željah. Odločate se za dolgoročno investicijo v udobje, saj boste senčila uporabljali pogosto. Izberite si rešitev, ki vam bo olajšala vsakodnevna opravila in ki jo boste z veseljem uporabljali.

Dvigovanje težjih rolet je z motornim pogonom enostavnejše, sinhrono in brez vrtanja okna ali špalete. Prav tako motorni pogon omogoča enakomerno navijanje rolete, kar podaljšuje njeno življensko dobo. Pri načrtovanju novogradenj se vse pogosteje pojavljajo tudi zamisli o tako imenovanih "pametnih domovih", kjer so tudi senčila del optimiziranega upravljanja. Motorno upravljanje vam tako omogoča, da se rolete ob določenem delu dnevu istočasno dvignejo ali spustijo. 

Vas zanima več o avtomatizaciji senčil? Oglejte si film o pametnih hišah, kjer smo montirali naša zunanja senčila:


Kolekcija barv za rolete

Roleta se bo vizualno popolnoma prilagodila vašemu objektu. Izberite si svojo barvo. 

Barve lamel za rolete so na voljo v XX barvah ali v poljubni barvi RAL. Ker so izdelane iz aluminija, so izredno odporne na sonce in vremenske vplive, ne bledijo in jih zato ne boste rabili ponovno barvati. Pri tem vam izbira iz široke barvne palete omogoča, da se rolete vizualno popolno prilagodijo vašemu objektu


Zakaj je pomembno, da v fazi montaže rolet, razmislite tudi o komarnikih? 

Ob investiciji v zunanja senčila je smiselno razmisliti tudi o komarnikih, ki vam nudijo naravno in učinkovito zaščito pred mrčesom in komarji v poletnih mesecih ter miren spanec. V prostorih, ki bi jih želeli zračiti v času visoke sezone komarjev in mrčesa, je možno rolete kombinirati z rolo komarniki. Slednja si delita omarico in pokrivajoča se vodila. Tako lahko prihranite na prostoru in sredstvih.

Zakaj priporočamo istočasno vgradnjo rolet in komarnikov?

 • Komarnik je nameščen med okno in roleto. Tako roleta nudi dodatno zaščito komarnika pred vremenskimi vplivi.
 • Komarnik se premika neodvisno od rolete. Ko ga ne potrebujete več ga enostavno dvignete in pospravite v roletno omarico.
 • Finančno se vam istočasna investicija v rolete in komarnike obrestuje.


Ste vedeli, da lahko rolete kombinirate tudi z zunanjimi žaluzijami?

Kombinacija zunanjih krpan žaluzij in rolet ima veliko prednosti. V spalnih prostorih, kjer potrebujete popolno zatemnitev, je najbolj primerno zunanje senčilo roleta. V bivalnih prostorih, kjer se čez dan želite zaščititi pred soncem ali prostor izolirati pozimi, pa je bolj primerna izbira zunanjih žaluzij. Slednje vam omogočajo stopenjsko regulacijo sonca in učinkovito preprečujejo segrevanje steklenih površin. Pri tem lahko izberete ujemajočo se barvo rolet in zunanjih žaluzij, kar bo zagotovilo poenoten izgled vašega doma.


Potrebujete servis rolet?

Se vam je strgala gurtna? Vam je neurje poškodovalo rolete? Na dolgi rok zagotavljamo dobavljivost rezervnih delov in vam nudimo možnost servisa.

Za oceno stroška servisa rolet nam pošljite povpraševanje z opisom težave, sliko in vašimi kontaktnimi podatki na brigita@dekor-sencila.si.


Tehnični podatki rolet

Dimenzije roletnih omaric glede na višino rolet. Maksimalna širina ene rolete znaša do 150 cm.

Vrsta rolete Predokenska Predokenska komarnikom Podometna Podometna s komarnikom Nadokenska
Višina rolete v cm Dimenzija roletne omarice v mm (širina = višina)
60 - 110 137 150 137 150 200
120 137
130
140 165 165
150
160 - 190 150 150
200
210 - 230 165 180 165 180
240 180 180
250
260 - 300

310 - 340 205 205


Cenik rolet

Cene za rolete so oblikovane po tipu rolete in po dimenziji posamezne rolete. Ko zahtevate ponudbo, prosimo navedite: 

 • dimenzije rolet (širino x višino) 
 • tip rolete (predokenska, podometna, nadokenska) 
 • upravljanje: ročno, elektromotor na stikalo ali elektromotor z daljinskim upravljanjem 
 • kraj montaže

Oddajte povpraševanje

Oddajte povpraševanje

Izpolnite spodnje podatke in oddajte vaše povpraševanje.

Polja označena z * so obvezna!


Izberite datoteko ...
DEKOR SENČILA d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da lahko Dekor senčila d.o.o., kot upravljalec spletnega mesta obdeluje zgoraj vnsene podatke, da bi ugotovil moje zanimanje za izdelke, storitve in druge rešitve omenjenega podjetja ter me glede njih kontaktira po elektronski pošti ali telefonu. Preberite več v Pravilnik o zasebnosti

Nazaj na seznam

Dekor senčila d.o.o. Ljubljana

Dekor senčila d.o.o. Ljubljana
Razstavni salon in proizvodnja
Pod Hruševco 17
1360 Vrhnika

Tel.: 01/755 47 88
Gsm: 051/633 740
E-pošta: info@dekor-sencila.si